2010/10/27

Czerwone wino z winogron (gronowe)

Wino z winogrona

Składniki czerwonego wina z winogrona (gronowe)

  • 10 kg ciemnych winogron
  • 70 dag cukru
  • 1 l wody
  • pożywka dla drożdży
  • drożdże typu burgund, bordeaux lub portwein



Przepis:

Owoce oberwać z kiści, włożyć do plastikowego wiaderka, lekko zmiażdżyć, dodać cukier rozpuszczony w 1 litrze wody, pożywkę oraz drożdże. Całość pozostawić pod przykryciem na 3-4 dni. Po tym czasie wytłoczyć sok, wlać go do balonu. Po 5 miesiącach fermentacji wino zlać znad osadu, ewentualnie lekko dosłodzić i poddać ponownej fermentacji. Czerwone wina gronowe powinny leżakować jeden rok.

Receptura przygotowana jest dla winogron wyhodowanych w Polsce. Jeśli owoce są kwaśne, należy zwiększyć nieco ilość dodawanego cukru i wody.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright 2010 Przepisy na wino. All rights reserved.