Składniki czerwonego wina z winogrona (gronowe)
- 10 kg ciemnych winogron
- 70 dag cukru
- 1 l wody
- pożywka dla drożdży
- drożdże typu burgund, bordeaux lub portwein
Przepis:
Owoce oberwać z kiści, włożyć do plastikowego wiaderka, lekko zmiażdżyć, dodać cukier rozpuszczony w 1 litrze wody, pożywkę oraz drożdże. Całość pozostawić pod przykryciem na 3-4 dni. Po tym czasie wytłoczyć sok, wlać go do balonu. Po 5 miesiącach fermentacji wino zlać znad osadu, ewentualnie lekko dosłodzić i poddać ponownej fermentacji. Czerwone wina gronowe powinny leżakować jeden rok.Receptura przygotowana jest dla winogron wyhodowanych w Polsce. Jeśli owoce są kwaśne, należy zwiększyć nieco ilość dodawanego cukru i wody.
0 komentarze:
Prześlij komentarz