Składniki wina z malin
- 12 kg dojrzałych malin
- 5,5 kg cukru
- 6 l wody
- pożywka dla drożdży
- drożdże typu portwein
Przepis:
Maliny bardzo dokładnie przebrać, usunąć ogonki, szypułki i owoce spleśniałe. Zmiażdżyć, zalać wodą, dodać pożywkę, syrop z cukru i drożdże. Po 3 dniach miazgę wycisnąć, zalać 4 litrami wrzątku, ostudzić i ponownie odcisnąć. Do moszczu w dwóch porcjach dodaje się łącznie syrop z 5 kg cukru. Wino malinowe uzyskuje właściwy bukiet zazwyczaj po 18-24 miesiącach. Niestety, wino trudno się klaruje. Wino z malin jest stosunkowo rzadko produkowane z powodu wysokiej ceny malin, jednak warto choć raz spróbować zrobić
wino malinowe by poczuć jego ciekawy smak.
0 komentarze:
Prześlij komentarz