2010/10/17

Wino z malin

Wino z malin

Składniki wina z malin

  • 12 kg dojrzałych malin
  • 5,5 kg cukru
  • 6 l wody
  • pożywka dla drożdży
  • drożdże typu portwein



Przepis:

Maliny bardzo dokładnie przebrać, usunąć ogonki, szypułki i owoce spleśniałe. Zmiażdżyć, zalać wodą, dodać pożywkę, syrop z cukru i drożdże. Po 3 dniach miazgę wycisnąć, zalać 4 litrami wrzątku, ostudzić i ponownie odcisnąć. Do moszczu w dwóch porcjach dodaje się łącznie syrop z 5 kg cukru. Wino malinowe uzyskuje właściwy bukiet zazwyczaj po 18-24 miesiącach. Niestety, wino trudno się klaruje. Wino z malin jest stosunkowo rzadko produkowane z powodu wysokiej ceny malin, jednak warto choć raz spróbować zrobić wino malinowe by poczuć jego ciekawy smak.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright 2010 Przepisy na wino. All rights reserved.