Składniki wina z dzikiej róży
- 6,5 kg owoców
- 1,8 kg cukru
- 5,5 l wody
- 2 ml pektopolu
- pożywka dla drożdży (5 g)
- drożdże uniwersalne, Madera, Tokay, Sherry
Przepis:
Umyte i osuszone owoce zamrażamy na kilka dni. Po rozmrożeniu, usuwamy gniazda nasienne, miażdżymy i zalewamy syropem cukrowym przygotowanym z 3 l wody i 1,5 kg cukru. Dodajemy preparat pektopol, kwasek cytrynowy i szczepionkę drożdży. Całość poddajemy fermentacji w ciągu jednego tygodnia. Po tym czasie moszcz odsączamy na nylonowym sicie. Do odcedzonego moszczu dodajemy pozostałą ilość cukru. Łączna ilość dodanej wody powinna wynosić 5,5 l. Po zakończeniu pierwszej fermentacji wino sączymy, delikatnie doprawiamy miodem i poddajemy dofermentowaniu w ciągu dwóch miesięcy. Wino ponownie zlewamy znad osadu, pozostawiamy jeszcze na dwa miesiące w balonie, po czym rozlewamy do butelek.
0 komentarze:
Prześlij komentarz