Składniki białego wina z winogrona (gronowe)
- 10 kg białych winogron
- 70 dag cukru
- 1,2 l wody
- pożywka dla drożdży (2 g)
- drożdże typu Madera, Bordeaux lub Tokay
Przepis:
Grona oberwane z kiści, wkładamy do wiaderka, lekko miażdżymy, oddajemy cukier rozpuszczony w 1 l wody, pożywkę oraz szczepionkę drożdży. Całość pozostawiamy pod przykryciem na 3-4 dni. Po tym czasie tłoczymy sok, wlewamy go do balonu. Po 5 tygodniach fermentacji wino zlewamy znad osadu, ewentualnie lekko dosładzamy i poddajemy ponownej fermentacji. Wina białe nie należą do trwałych. Można je stabilizować dodając pirosiarczyn potasu w ilości 1 g na 10 l wina. Białe wina gronowe można spożywać już po trzech miesiącach leżakowania.Receptura przygotowana jest dla winogron wyhodowanych w Polsce.
3 komentarze:
Chyba najlepsze wino jakie może istnieć i ja właśnie takie uwielbiam. Jeszcze jak jest odpowiednio schłodzone to wtedy smakuje najlepiej. Oczywiście dobrze jest mieć odpowiedni zestaw szklanek i kieliszków https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow jeżeli pijemy właśnie takie napoje.
Prześlij komentarz