2010/11/02

Białe wino z winogron, półsłodkie

Wino z winogrona

Składniki białego wina z winogrona (gronowe)

  • 10 kg białych winogron
  • 70 dag cukru
  • 1,2 l wody
  • pożywka dla drożdży (2 g)
  • drożdże typu Madera, Bordeaux lub Tokay



Przepis:

Grona oberwane z kiści, wkładamy do wiaderka, lekko miażdżymy, oddajemy cukier rozpuszczony w 1 l wody, pożywkę oraz szczepionkę drożdży. Całość pozostawiamy pod przykryciem na 3-4 dni. Po tym czasie tłoczymy sok, wlewamy go do balonu. Po 5 tygodniach fermentacji wino zlewamy znad osadu, ewentualnie lekko dosładzamy i poddajemy ponownej fermentacji. Wina białe nie należą do trwałych. Można je stabilizować dodając pirosiarczyn potasu w ilości 1 g na 10 l wina. Białe wina gronowe można spożywać już po trzech miesiącach leżakowania.

Receptura przygotowana jest dla winogron wyhodowanych w Polsce.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright 2010 Przepisy na wino. All rights reserved.