2010/11/02

Białe wino z winogron, półsłodkie

Wino z winogrona

Składniki białego wina z winogrona (gronowe)

  • 10 kg białych winogron
  • 70 dag cukru
  • 1,2 l wody
  • pożywka dla drożdży (2 g)
  • drożdże typu Madera, Bordeaux lub Tokay



Przepis:

Grona oberwane z kiści, wkładamy do wiaderka, lekko miażdżymy, oddajemy cukier rozpuszczony w 1 l wody, pożywkę oraz szczepionkę drożdży. Całość pozostawiamy pod przykryciem na 3-4 dni. Po tym czasie tłoczymy sok, wlewamy go do balonu. Po 5 tygodniach fermentacji wino zlewamy znad osadu, ewentualnie lekko dosładzamy i poddajemy ponownej fermentacji. Wina białe nie należą do trwałych. Można je stabilizować dodając pirosiarczyn potasu w ilości 1 g na 10 l wina. Białe wina gronowe można spożywać już po trzech miesiącach leżakowania.

Receptura przygotowana jest dla winogron wyhodowanych w Polsce.

3 komentarze:

SoftSkin pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Dominika Starańska pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Dominika Starańska pisze...

Chyba najlepsze wino jakie może istnieć i ja właśnie takie uwielbiam. Jeszcze jak jest odpowiednio schłodzone to wtedy smakuje najlepiej. Oczywiście dobrze jest mieć odpowiedni zestaw szklanek i kieliszków https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow jeżeli pijemy właśnie takie napoje.

Prześlij komentarz

Copyright 2010 Przepisy na wino. All rights reserved.