2011/04/06

Wady i choroby win, oraz ich usuwanie

1. Mętność. Usuwa się przez sztuczne klarowanie.

2. Mały procent alkoholu, (wino za słabe) przy znajdującym się w winie w dostatecznej ilości cukrze, świadczy o tym, że fermentacja była niecałkowita. Należy dodać nowej silnej „matki drożdżowej", ewentualnie soli mineralnych i dofermentować w cieple, następnie postępować jak z normalnym winem. — Można też dodać czystego spirytusu.


3. Wino zbyt kwaśne łagodzi się przez zmieszanie z mało kwaśnym lub dodatek cukru (przy winach mocnych). Można też dodać 10 — 13 g. czystej kredy aptecznej na 10 litrów wina.

4. Wino mało kwaśne miesza się z kwaśnym, albo dokwasza przez dodatek kwasku cytrynowego w ilości 10 gr. lub więcej na 10 litrów (do smaku).


5. Wino zczerniałe wskutek zetknięcia moszczu z żelazem naprawia się przez zwiększenie kwasowości dodaniem 10 — 15 g. kwasu na 10 litr. wina, albo przez nasycenie powietrzem i sklarowanie wytworzonego czarnego osadu.

6. Posmak octowy powstaje na winach zakażonych bakteriami, które z alkoholu tworzą ocet. Występuje na słabych winach (poniżej 10°/0 alkoholu), o ile fermentacja była prowadzona słabymi drożdżami bez zamknięcia rurką fermentacyjną. Wino mocne skwaśniałe można przerobić tylko na ocet (p. „Ocet”). Wino lekko skwaśniałe można naprawić przez dodanie cukru i zadanie silną „matką drożdżową" dla wywołania silnej fermentacji.

7. Kożuch na powierzchni wina tworzy się przy składowaniu słabych win (mniej niż 10% alkoholu) o małej kwasowości, o ile wino jest przechowywano w naczyniach niewypełnionych całkowicie. Kożuch składa się z dzikich drożdży, które niszczą alkohol i psują wino, a rozwijają się tylko przy dostępie powietrza. Stąd wniosek, że na początku zaradzić można dalszemu ich rozwojowi przez odsączenie kożucha i przelanie wina do naczyń, wypełnionych całkowicie.

8. Posmak gnijących drożdży występuje, o ile wino zbyt długo stało nad osadem. Gdy posmak jest słaby, to można wino naprawić przez częste wietrzenie, przelewając z wysokości do innego naczynia.

[ z książki Praktyczna Bibjoteka Gospodarstwa Domowego Ludomira Mariackiego i Mieczysława Wissera]

1 komentarze:

Mama Zuzi i Zosi pisze...

Alkohol jest dla ludzi z głową. Niektórzy nie potrafią go pic i wpadają w uzależnienie. Wtedy jedynie prywatne ośrodki leczenia uzależnień nad morzem może pomóc wyjść na prostą. Ale tu też dużo zależy od nastawienia osoby uzależnionej.

Prześlij komentarz

Copyright 2010 Przepisy na wino. All rights reserved.