Lekarze w starożytnej Grecji polecali wino jako środek przeciwbólowy, wzmacniający, obniżający temperaturę i uspokajający. Uważano, że wino rozjaśnia umysł, usprawnia myślenie i poprawia nastrój. I nie ma co się temu dziwić, ponieważ wino jest wielką mieszanką witaminową - zawiera witaminy: A, B1 ,B2, B3, B4, B5, B6, B12, C i P oraz kwas foliowy.
Czerwone wino dobre na wszystko
Spożycie wina wpływa na trawienie, uspakajając jego przebieg i ułatwia trawienie tłustych potraw. Poprawia apetyt, korzystnie wpływa na wchłanianie przez organizm witaminy B12, której brak prowadzi do niedokrwistości. Trunek ten polecany jest również kobietom w okresie menopauzy, gdyż podnosi on poziom estrogenu. Najnowsze badania jednoznacznie wskazują, że najzdrowsze serca mają mieszkańcy krajów śródziemnomorskich, gdzie do posiłków pije się wino gronowe.
Początkowo sądzono, że korzystny wpływ na nasze zdrowie ma tylko wino czerwone. Badania jednak sugerują, że białe wino może być równie skuteczne. Zarówno wina białe, jak i czerwone są dobrym źródłem kwasu elagowego uważanego za silny związek przeciwrakowy. Należy jednak umiejętnie korzystać z dobrodziejstwa jakim jest wino, bowiem wszystko co w nadmiarze jest trucizną, a w umiarkowanej dawce może być lekiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz