Składniki wina wiśni
- 5-6,5 kg wiśni
- 2-2,5 kg cukru
- 4 l wody
- pożywka dla drożdży
- drożdże winne typu sherry bądź portwein
Przepis:
Usunąć starannie łodyżki, inaczej trunek nabierze cierpkiego smaku. Wydrylować owoce - niekiedy można pozostawić część wiśni z pestkami, aby wino nabrało, charakterystyczny posmak gorzkich migdałów. Należy jednak pamiętać, że wiśnie z pestkami nie powinny być wcześniej sparzane i nie mogą pozostawać w winie dłużej niż tydzień. Wydrylowane wiśnie zalać niewielką ilością wrzątku, dodać drożdże, pożywkę do drożdży i cukier rozpuszczony w wodzie. Pozostawić pod przykryciem około 2 tygodnie. Później przecedzić sok do butli i uzupełnić wodą.Pobierz etykiety na to wino
0 komentarze:
Prześlij komentarz