2010/10/27

Wino z wiśni mocne

Wino z wiśni

Składniki wina wiśni

  • 5-6,5 kg wiśni
  • 2-2,5 kg cukru
  • 4 l wody
  • pożywka dla drożdży
  • drożdże winne typu sherry bądź portwein



Przepis:

Usunąć starannie łodyżki, inaczej trunek nabierze cierpkiego smaku. Wydrylować owoce - niekiedy można pozostawić część wiśni z pestkami, aby wino nabrało, charakterystyczny posmak gorzkich migdałów. Należy jednak pamiętać, że wiśnie z pestkami nie powinny być wcześniej sparzane i nie mogą pozostawać w winie dłużej niż tydzień. Wydrylowane wiśnie zalać niewielką ilością wrzątku, dodać drożdże, pożywkę do drożdży i cukier rozpuszczony w wodzie. Pozostawić pod przykryciem około 2 tygodnie. Później przecedzić sok do butli i uzupełnić wodą.
Pobierz etykiety na to wino

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright 2010 Przepisy na wino. All rights reserved.