2010/10/17

Rodzaje win według Jakimowicz - Klein

Podział i rodzaj wina, zależy od kilku składników oraz od ich zawartości w danym winie. W różnych książkach proporcje ten nieznacznie się różnią, dzisiaj przedstawię podział win według książki Barbary Jakimowicz - Klein.

Wino dzieli się według kilku wyróżników klasyfikacyjnych:



  • Zawartość alkoholu
    • lekkie (słabe) - do 10% alkoholu
    • średniej mocy - 10-14% alkoholu
    • mocne - 14-18% alkoholu
    • wzmocnione - więcej niż 18% alkoholu
  • Zawartość cukru
    • wytrawne - do 1% cukru
    • półwytrawne - 1-3% cukru
    • półsłodkie - 3-6% cukru
    • słodkie i bardzo słodkie - 6-16% cukru
  • Barwy wina
    • białe (od jasnożółtej i żółtej do brązowej)
    • czerwone (od jasnoczerwonej do ciemnobordowej, także z odcieniami fioletu)
    • różowe
  • Sposobu konsumpcji
    • o charakterze aperitifów, spożywane przed posiłkiem - wermuty, wina gorzkie, wina typu porto czy sherry
    • stołowe, podawane do posiłków - głównie wytrawne i półsłodkie
    • deserowe, spożywane po jedzeniu, do ciast, kawy i deseru - wina słodkie i mocne
    • likierowe, spożywane jako deserowe - wina słodkie i bardzo mocne ekstraktywne, czyli tzw. ciężkie, a więc szczególnie pełne smaku
  • Rodzaj i liczba składników
    • jedno owocowe, uzyskiwane z jednego rodzaju świeżych owoców, np. wino jabłkowe, wiśniowe, porzeczkowe
    • wieloowocowe (mieszane)
    • z owoców suszonych
    • z innych składników, np wino z ryżu
  • Cechy specjalne
    • musujące - z naturalnie wytworzonym CO2
    • gazowane - sztucznie nasycone CO2
    • ziołowe - zaprawiane ziołami i korzeniami
    • lecznicze - pepsynowe itp.

Poza tym w wielu krajach rozróżnia się wina jakościowe - markowe lub o kontrolowanej nazwie pochodzenia oraz wina popularne - regionalne, tzw. bieżącej konsumpcji.

2 komentarze:

Anna Barańska pisze...

Ciekawy artykuł. Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Fajnie to wszystko zostało tu opisane.

Prześlij komentarz

Copyright 2010 Przepisy na wino. All rights reserved.