Składniki wina z jabłek
- 10 kg kwaśnych jabłek (słodkie trzeba łączyć z kwaśnymi)
- 2 kg cukru
- 3 l wody
- drożdże winne
Przepis:
Ze zdrowych, umytych i pokrojonych jabłek usunąć gniazda z nasionami. Odcisnąć moszcz, najlepiej w sokowirówce. Można także jabłka zmielić w maszynce do mięsa o dużych oczkach. W tym wypadku miazgę przełożyć do dużej miski, lekko posłodzić i odstawić pod przykryciem na kilka godzin, a następnie wycisnąć moszcz, np. przez płócienny worek. Moszcz wlać do butli, mierząc jego objętość, i dodać nieco więcej niż połowę cukru, którego ilość ustala się w stosunku do objętości moszczu (około 25-30 dag na litr moszczu). Dobrze wymieszać, dodać przygotowaną pożywkę i zaczyn drożdżowy. Ponownie wszystko dokładnie połączyć, poruszając butlą, a także mieszając drewnianą łyżką. Butle napełnić do 3/4 pojemności. Otwór butli zatkać wyjałowioną watą i obwiązać czystym kawałkiem płótna. Odstawić na 7 dni. Następnie dodać resztę cukru wymieszanego z odrobiną nastawu. Wymienić wate na korek z rurką fermentacyjną. Po 6 tygodniach, gdy fermentacja osłabnie, ściąga się wino do drugiego balonu, lekko zatyka czystym korkiem owiniętym watą i pozostawia do dalszego samooczyszczenia. Po 4 miesiącach wino ściąga się do czystych butelek z ciemnego szkła, szczelnie korkuje i lakuje.Okres dojrzewania wina z jabłek trwa kilka lat.
0 komentarze:
Prześlij komentarz