Składniki wina z rodzynek
- 2 kg rodzynek
- 1-1,5 kg cukru
- 10 l wody
- drożdże winne typu Malaga, Madeira lub Samos
Przepis:
Rodzynki przemyć szybko zimną wodą i zalać 2 l chłodnej wody, zamieszać i na drugi dzień wyciąg wodny odcedzić do balona 10 litrowego. Następnie dodać rozmnożone drożdże. Balon zatkać czopem z waty. Odsączone rodzynki ponownie zalać 2 l chłodnej wody i po 10 godzinach odcedzić do balona. Rozmiękczone rodzynki zmiksować i do otrzymanej miazgi wlać 2 l wody, po kilku godzinach odcedzić do balona. W 1 l wody rozpuścić cukier i dopełnić całość do 10 l nastawu. Dodać kwasek cytrynowy w zależności od mocy alkoholu. Nie należy zalewać rodzynek gorącą wodą. Dalej postępować, jak przy ogólnym wyrobie win owocowych.
0 komentarze:
Prześlij komentarz