2010/10/24

Wino z ryżu

Wino z ryżu

Składniki wina z ryżu

  • 2,5 kg ryżu
  • 2,5-3 kg cukru
  • 15 l wody
  • 30 g kwasku cytrynowego
  • 100 g rodzynek
  • 1 g taniny
  • 5 g pożywki drożdżowej
  • drożdże winne typu Malaga, Madeira lub Samos



Przepis:

Ryż gotować tak długo, aż pozostanie 10 l płynu (wygotować partiami, zależnie od pojemności posiadanego garnka). Płyn przecedzić przez gęste płótno, ale ryżu nie wygniatać. Po ostudzeniu dodać cukier, pożywkę drożdżową, kwasek cytrynowy i taninę, starannie wymieszać, dodać rodzynki i zaszczepić rozmnożoną matkę drożdżową. Po 3 tygodniach niezakłóconej fermentacji ściągnąć wino z osadu, podbarwić karmelem na jasnozłocisty kolor i odstawić do chłodu na 3-4 miesiące. Sklarowane wino rozlać do butelek. Wino ryżowe szybko dojrzewa, jest smaczne, przypomina wino typu Sherry

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright 2010 Przepisy na wino. All rights reserved.