Składniki wina z ryżu
- 2,5 kg ryżu
- 2,5-3 kg cukru
- 15 l wody
- 30 g kwasku cytrynowego
- 100 g rodzynek
- 1 g taniny
- 5 g pożywki drożdżowej
- drożdże winne typu Malaga, Madeira lub Samos
Przepis:
Ryż gotować tak długo, aż pozostanie 10 l płynu (wygotować partiami, zależnie od pojemności posiadanego garnka). Płyn przecedzić przez gęste płótno, ale ryżu nie wygniatać. Po ostudzeniu dodać cukier, pożywkę drożdżową, kwasek cytrynowy i taninę, starannie wymieszać, dodać rodzynki i zaszczepić rozmnożoną matkę drożdżową. Po 3 tygodniach niezakłóconej fermentacji ściągnąć wino z osadu, podbarwić karmelem na jasnozłocisty kolor i odstawić do chłodu na 3-4 miesiące. Sklarowane wino rozlać do butelek. Wino ryżowe szybko dojrzewa, jest smaczne, przypomina wino typu Sherry
0 komentarze:
Prześlij komentarz