2010/10/18

Przygotowanie surowca i kalendarz zbioru

Surowiec i jego przygotowanie


Surowiec na wino musi być bezwzględnie dojrzały i zdrowy, w żądnym wypadku nie robaczywy, nadgniły, zapleśniały czy nadpsuty. Nie musi być wielki i dorodny, wystarczą gorsze gatunki, a nawet dzikie (gruszki, jabłka). Znaczna większość naszych owoców i jagód (poza winogronami) nie zawiera zbyt dużo cukrów, natomiast wiele kwasowości, stąd większość surowych soków (moszczy) z tych owoców nie można użyć bezpośrednio do produkcji wina. Aby uniknąć w gotowym winie zbyt małej ilości alkoholu i zbyt kwaśnego i cierpkiego smaku, przed nastawieniem soków na fermentację trzeba je odpowiednio skorygować, to znaczy rozcieńczyć wodą, dosłodzić lub zmieszać soki o różnych cechach dla wyrównania własności.


Kalendarz zbioru i spożytkowania owoców


Podane owoce w kalendarzu, w danym miesiącu są czysto teoretyczne, ciężko by w Polsce sadzić, a potem zbierać np. ananasy czy cytryny.


Styczeń - ananasy, buraki cukrowe, cytryny, dynie, głóg, grejpfruty, jabłka, mandarynki, pomarańcze, tarnina.

Luty - ananasy, sok brzozowy, buraki cukrowe, cytryny, głóg, grejpfruty, jabłka, mandarynki, pomarańcze, tarnina.

Marzec - ananasy, sok brzozowy, cytryny, grejpfruty, jabłka, mandarynki, melony pomarańcze.

Kwiecień - ananasy, cytryny, grejpfruty, jabłka, mandarynki, melony, pomarańcze, rabarbar.

Maj - agrest, ananasy, cytryny, grejpfruty, melony, pomarańcze, rabarbar.

Czerwiec - agrest, ananasy, brzoskwinie, cytryny, czereśnie, jagody czarne, maliny, melony, morele, pomarańcze, porzeczki kolorowe, poziomki, rabarbar, śliwki, truskawki.

Lipiec - agrest, ananasy, brzoskwinie, jagody bzu czarnego, cytryny, czereśnie, grejpfruty, jagody czarne, jeżyny, maliny, melony, morele, orzechy włoskie (zielone), pomarańcze, porzeczki kolorowe, poziomki, truskawki, wiśnie.

Sierpień - agrest, ananasy, aronia, berberys, brzoskwinie, cytryny, czereśnie, grejpfruty, jagody bzu czarnego, jagody czarne, jeżyny, maliny, melony, mirabelki, pomidory, orzechy włoskie, porzeczki kolorowe, renklody, róże dzikie, śliwki, truskawki, wiśnie.

Wrzesień - ananasy, aronia, berberys, brzoskwinie, buraki cukrowe, cytryny, dynia, głóg, grejpfruty, gruszki, jabłka, jagody bzu czarnego, maliny, melony, mirabelki, pigwy, pomidory, renklody, śliwki, wiśnie, żurawina, żyto.
Październik - ananasy, berberys, cytryny, głóg, grejpfruty, gruszki, jabłka, melony, pigwy, pomarańcze, pomidory, róże dzikie, śliwki, winogrona, żurawina, żyto.

Listopad - ananasy, buraki cukrowe, cytryny, dynie, głóg, grejpfruty, gruszki, jabłka, jarzębina słodka, melony, pigwy, pomarańcze, dzikie róże, tarnina, winogrona, żyto.

Grudzień - ananasy, buraki cukrowe, cytryny, dynie, głóg, grejpfruty, jabłka, jarzębina, melony, pigwy, pomarańcze, róże dzikie, tarnina, żyto.

[tabela pochodzi z książki Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy Zdzisława W. Nowickiego]

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright 2010 Przepisy na wino. All rights reserved.