2010/10/18

Przygotowanie surowca i kalendarz zbioru

Surowiec i jego przygotowanie


Surowiec na wino musi być bezwzględnie dojrzały i zdrowy, w żądnym wypadku nie robaczywy, nadgniły, zapleśniały czy nadpsuty. Nie musi być wielki i dorodny, wystarczą gorsze gatunki, a nawet dzikie (gruszki, jabłka). Znaczna większość naszych owoców i jagód (poza winogronami) nie zawiera zbyt dużo cukrów, natomiast wiele kwasowości, stąd większość surowych soków (moszczy) z tych owoców nie można użyć bezpośrednio do produkcji wina. Aby uniknąć w gotowym winie zbyt małej ilości alkoholu i zbyt kwaśnego i cierpkiego smaku, przed nastawieniem soków na fermentację trzeba je odpowiednio skorygować, to znaczy rozcieńczyć wodą, dosłodzić lub zmieszać soki o różnych cechach dla wyrównania własności.


Kalendarz zbioru i spożytkowania owoców


Podane owoce w kalendarzu, w danym miesiącu są czysto teoretyczne, ciężko by w Polsce sadzić, a potem zbierać np. ananasy czy cytryny.


Styczeń - ananasy, buraki cukrowe, cytryny, dynie, głóg, grejpfruty, jabłka, mandarynki, pomarańcze, tarnina.

Luty - ananasy, sok brzozowy, buraki cukrowe, cytryny, głóg, grejpfruty, jabłka, mandarynki, pomarańcze, tarnina.

Marzec - ananasy, sok brzozowy, cytryny, grejpfruty, jabłka, mandarynki, melony pomarańcze.

Kwiecień - ananasy, cytryny, grejpfruty, jabłka, mandarynki, melony, pomarańcze, rabarbar.

Maj - agrest, ananasy, cytryny, grejpfruty, melony, pomarańcze, rabarbar.

Czerwiec - agrest, ananasy, brzoskwinie, cytryny, czereśnie, jagody czarne, maliny, melony, morele, pomarańcze, porzeczki kolorowe, poziomki, rabarbar, śliwki, truskawki.

Lipiec - agrest, ananasy, brzoskwinie, jagody bzu czarnego, cytryny, czereśnie, grejpfruty, jagody czarne, jeżyny, maliny, melony, morele, orzechy włoskie (zielone), pomarańcze, porzeczki kolorowe, poziomki, truskawki, wiśnie.

Sierpień - agrest, ananasy, aronia, berberys, brzoskwinie, cytryny, czereśnie, grejpfruty, jagody bzu czarnego, jagody czarne, jeżyny, maliny, melony, mirabelki, pomidory, orzechy włoskie, porzeczki kolorowe, renklody, róże dzikie, śliwki, truskawki, wiśnie.

Wrzesień - ananasy, aronia, berberys, brzoskwinie, buraki cukrowe, cytryny, dynia, głóg, grejpfruty, gruszki, jabłka, jagody bzu czarnego, maliny, melony, mirabelki, pigwy, pomidory, renklody, śliwki, wiśnie, żurawina, żyto.
Październik - ananasy, berberys, cytryny, głóg, grejpfruty, gruszki, jabłka, melony, pigwy, pomarańcze, pomidory, róże dzikie, śliwki, winogrona, żurawina, żyto.

Listopad - ananasy, buraki cukrowe, cytryny, dynie, głóg, grejpfruty, gruszki, jabłka, jarzębina słodka, melony, pigwy, pomarańcze, dzikie róże, tarnina, winogrona, żyto.

Grudzień - ananasy, buraki cukrowe, cytryny, dynie, głóg, grejpfruty, jabłka, jarzębina, melony, pigwy, pomarańcze, róże dzikie, tarnina, żyto.

[tabela pochodzi z książki Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy Zdzisława W. Nowickiego]

1 komentarze:

omegaqadir pisze...

Harrah's Casino and Resort - Mapyro
The casino is located in the Maricopa Indian Community 양주 출장마사지 and is part of the 서울특별 출장샵 Harrah's Resort 구리 출장샵 Casino group of Southern California. 경상북도 출장안마 The casino also features a  나주 출장안마 Rating: 2.1 · ‎32 reviews

Prześlij komentarz

Copyright 2010 Przepisy na wino. All rights reserved.