2010/10/24

Wino z czarnych porzeczek

Wino z porzeczek

Składniki wina z czarnych porzeczek

  • 6,7 kg dojrzałych owoców
  • 2 kg cukru
  • 4,8 l wody
  • 2 ml pektopolu
  • 100 g rodzynek
  • pożywka drożdżowa
  • drożdże winne typu tokaj, madera, uniwersalne



Przepis:

Owoce umyć, lekko rozgnieść i zalać 1 litrem ciepłej wody. Wystudzić, dodać pektopol. Całość pozostawić pod przykryciem na kilkanaście godzin. Wytłoczyć sok i wlać go do balonu. Do moszczu dodać cukier w formie syropu cukrowego, w dwóch porcjach - pierwszą w ilości 2/3 dawki przed rozpoczęciem fermentacji, drugą po 7 dniach jej trwania. Łączna ilość wody użyta do zalania rozdrobnionych owoców i przygotowania syropów cukrowych powinna wynosić 4,8 litra. Przed rozpoczęciem fermentacji dodać do moszczu pożywkę i przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy.

Po pierwszej fermentacji do wina można dodać kilka łyżek jasnego miodu, najlepiej lipowego lub akacjowego.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright 2010 Przepisy na wino. All rights reserved.