Składniki wina z czarnych porzeczek
- 6,7 kg dojrzałych owoców
- 2 kg cukru
- 4,8 l wody
- 2 ml pektopolu
- 100 g rodzynek
- pożywka drożdżowa
- drożdże winne typu tokaj, madera, uniwersalne
Przepis:
Owoce umyć, lekko rozgnieść i zalać 1 litrem ciepłej wody. Wystudzić, dodać pektopol. Całość pozostawić pod przykryciem na kilkanaście godzin. Wytłoczyć sok i wlać go do balonu. Do moszczu dodać cukier w formie syropu cukrowego, w dwóch porcjach - pierwszą w ilości 2/3 dawki przed rozpoczęciem fermentacji, drugą po 7 dniach jej trwania. Łączna ilość wody użyta do zalania rozdrobnionych owoców i przygotowania syropów cukrowych powinna wynosić 4,8 litra. Przed rozpoczęciem fermentacji dodać do moszczu pożywkę i przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy.Po pierwszej fermentacji do wina można dodać kilka łyżek jasnego miodu, najlepiej lipowego lub akacjowego.
2 komentarze:
Jeszcze nigdy nie miałam okazji pić wina z czarnych porzeczek. Jeżeli chodzi o wina, to bardzo lubię czerwone, wytrawne. Podaję je przeważenie podczas specjalnych okazji, w odpowiednim szkle. Do serwowania win czerwonych używam specjalnych kieliszków, które zakupiłam swego czasu na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow. W zależności od rodzaju wina naczynia przeznaczone do ich podawania mogą zasadniczo się różnić. W domu dlatego mam zawsze pod ręką kieliszki odpowiednio dla win białych, czerwonych, a także musujących.
Prześlij komentarz