- drożdże w płynie - komórki drożdży zawieszone w specjalnym płynie ochronnym
- drożdże suszone - immobilizowane w suszu owocowym
- drożdże suszone - importowane
Do 1 l butelki wlewamy 150 ml soku lub około 200 g rozdrobionych owoców, z których planujemy zrobić wino. Dodajemy 250-300 ml wody, dwie łyżeczki cukru i szczyptę (kilka kryształków) pożywki. Butelkę zakrywamy czopem z waty. Całość umieszczamy w naczyniu wypełnionym wodą do poziomu powyżej lustra płynu w butelce i pasteryzujemy w ciągu 30 minut (licząc od momentu zagotowania wody). Po wystudzeniu, do butelki wlewamy zawartość torebeczki drożdży. Zaszczepioną drożdżami próbę moszczu pozostawiamy na 48 godzin w temp. około 26 stopni. Już po dobie, na powierzchni płynu powinna być widoczna delikatna pianka. W drugiej dobie pienienie wywołane wydzielaniem dwutlenku węgla jest bardziej intensywne. Po dwóch dobach inkubacji namnożone drożdże wlewamy do balonu z nastawem.
Przygotowana w tych warunkach kultura starterowa drożdży wystarczy do zaszczepienia 20-25 l nastawu.
Czynności związane z przygotowaniem szczepionki drożdży powinny być wykonane z zachowaniem sterylnych warunków. Szczególnie ważna jest czystość butelki, w której hodowana jest szczepionka . Może to być butelka po alkoholu. Nie należy natomiast używać butelek, w których wcześniej przechowywano np. produkty mleczne.
Wyboru właściwiej rasy drożdży winiarskich dokonujemy w zależności od rodzaju użytych owoców, planowanej mocy i słodkości wina.
Producenci drożdży suszonych, importowanych, zapewniają, że oferowane przez nich drożdże nie wymagają wstępnego namnażania ani uaktywnienia. Zalecają natomiast wykonywanie zabiegu tak zwanej rehydratacji, polegającej na wymieszaniu drożdży w niewielkiej ilości wody o temp. 30 stopni i pozostawieniu na 15 minut przed wlaniem do moszczu.
Badania prowadzone w Polsce z udziałem tych drożdży, zastosowanych zarówno do moszczów gronowych jaki i owocowych wskazują, że rehydratacja w zalecanych warunkach może okazać się niewystarczająca, natomiast zabieg uaktywnienia kultury drożdży może wpłynąć korzystnie na przebieg i efekty fermentacji. Producenci importowanych drożdży suszonych zalecają ponadto by jak najszybciej zużyć napoczętą porcję drożdży, bowiem ich żywotność przy dostępnie tlenu obniża się szybciej niż w zamkniętych szczelnie torebkach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz