2010/10/14

Miary używane w domu

W każdym domu powinna znajdować się waga kuchenna, w wielu przepisach ilość poszczególnych składników podawane są dokładnie w gramach lub w takich ilościach, które trudno odmierzyć. Praktycznie wystarczy mieć jakiś kubek czy szklankę o znormowanej pojemności 250ml, to samo tyczy się łyżeczki do herbaty o pojemności 5 ml i dużej łyżki stołowej o pojemności 15 ml. Łyżeczka i łyżka powinny mieć pojemniki o wydłużonym kształcie. Aby upewnić się, czy mają właściwą pojemność, powinno się je sprawdzić przy użyciu menzurki odmierzając nimi wodę. Poniższe miarki mogą przydać się nie tylko przy produkcji wina, ale także ogólnie w kuchni.

Miary pośrednie i zwielokrotnione




1 łyżeczka do herbaty = 40 kroplo = 5 ml = 5 cm^3 substancji lekkich (zioła, kakao, kawa) = 3-4 g
1 łyżeczka do herbaty substancji ciężkich (korzenie, cukier) = 4-5 g
1/4 łyżeczki do herbaty = ok. 1 g
1 łyżka deserowa = 10 ml = 2 łyżeczki do herbaty
1 łyżka stołowa = 1/66 l = 15ml = 3 łyżeczki do herbaty
1 łyżka substancji lekkich = 10 g
1 łyżka substancji ciężkich = 15 g
2 łyżki stołowe = 1/8 szklanki = 30ml
4 łyżki stołowe = 1/4 szklanki = 60 ml
16 łyżek stołowych = 1 szklanka = 250 ml


Zamiana miar objętościowych na gramy





[tabela pochodzi z książki Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy Zdzisława W. Nowickiego]

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright 2010 Przepisy na wino. All rights reserved.