2011/04/03

Wino z gruszek

wino z gruszek

Składniki wina z gruszek (na 10 l)

  • 12-17 kg gruszek (zależy od gatunku)
  • 1 kg cukru do wina lekkiego, 1,2-16kg do stołowych półwytrawnych i 2,2-3,0 kg do deserowych
  • 5-20 g kwasku cytrynowego
  • 4 g soli mineralnych



Przepis:

Gruszki mniej nadają się na wino, niż jabłka, ponieważ zawierają mało kwasu i zazwyczaj też cukru oraz garbnika. Wskutek tego, wina gruszkowe klarują się bardzo trudno i łatwo się psują. Gruszki deserowe, te które do zjedzenia są najlepsze ze względu na smak i aromat - na wino się nie nadają, najlepsze są odmiany mniej cenione, kwaśne, cierpkie. Wina takie udają się często nadspodziewanie i posiadają oryginalny bukiet.
W każdym razie na wina lżejsze można brać tylko te odmiany, odmiany lepsze mogą być używane do win ciężkich, ale też z dodatkiem owoców cierpkich i kwaśnych.
Wyrób wina z gruszek odbywa się identycznie, jak wina z jabłek,tylko trzeba przy nim zachować większą czystość i dokładność.
Pokrojony owoc trzeba prędko brać pod prasę, a wytłoczyny nie powinny leżeć dłużej niż 24 godziny. Tłoczenie jest trudne i trzeba je powtarzać kilkakrotnie.
Zaczyn dobrze jest przygotować sobie na 0,5 - 1 l moszczu z porzeczek białych, lub kwaśnych jabłek z dodatkiem paru łyżeczek curku.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright 2010 Przepisy na wino. All rights reserved.