Składniki wina z gruszek (na 10 l)
- 12-17 kg gruszek (zależy od gatunku)
- 1 kg cukru do wina lekkiego, 1,2-16kg do stołowych półwytrawnych i 2,2-3,0 kg do deserowych
- 5-20 g kwasku cytrynowego
- 4 g soli mineralnych
Przepis:
Gruszki mniej nadają się na wino, niż jabłka, ponieważ zawierają mało kwasu i zazwyczaj też cukru oraz garbnika. Wskutek tego, wina gruszkowe klarują się bardzo trudno i łatwo się psują. Gruszki deserowe, te które do zjedzenia są najlepsze ze względu na smak i aromat - na wino się nie nadają, najlepsze są odmiany mniej cenione, kwaśne, cierpkie. Wina takie udają się często nadspodziewanie i posiadają oryginalny bukiet.W każdym razie na wina lżejsze można brać tylko te odmiany, odmiany lepsze mogą być używane do win ciężkich, ale też z dodatkiem owoców cierpkich i kwaśnych.
Wyrób wina z gruszek odbywa się identycznie, jak wina z jabłek,tylko trzeba przy nim zachować większą czystość i dokładność.
Pokrojony owoc trzeba prędko brać pod prasę, a wytłoczyny nie powinny leżeć dłużej niż 24 godziny. Tłoczenie jest trudne i trzeba je powtarzać kilkakrotnie.
Zaczyn dobrze jest przygotować sobie na 0,5 - 1 l moszczu z porzeczek białych, lub kwaśnych jabłek z dodatkiem paru łyżeczek curku.
3 komentarze:
Lubię wino i z chęcią nauczyłabym się robić je sama :) Dziękuję za przepis. W domu często podczas wieczornych spotkań z przyjaciółmi przeprowadzamy razem degustację rozmaitych win. Na taką okazję zawsze przygotowany mam zestaw kieliszków do wina, w które zaopatrzyłam się na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow. Różne rodzaje win wymagały będą podania w innych kieliszkach. I tak w sklepach znaleźć można m.in. szkło do podawania win białych, czerwonych, a także musujących.
Od siebie moge polecić stomatolga z www.dentystagdynia.pl. Chodzimy tam regularnie cała rodziny na kontrolę. Ja niedawno robiłam sobie licówki a mąż ma w planach implanty. Atmosfera jest super, terminy szybkie.
Prześlij komentarz