2010/11/02

Wino truskawkowe

wino truskawkowe

Składniki wina z truskawek

  • 8,5 kg dojrzałych truskawek
  • 1,3 kg cukru
  • 3 l wody
  • 2-3 cytryny
  • 1 ml pektopolu
  • filiżanka mocnej herbaty
  • pożywka dla drożdży (5 g)
  • drożdże typu Tokay, Madera, uniwersalne



Przepis:

Umyte i odszypułkowane owoce lekko rozgnieść, wsypać do balonu lub pojemnika fermentacyjnego, dodać do nich sok i skórkę z cytryn (bez białego podskórza) oraz filiżankę naparzonej herbaty. Całość zalać gorącym syropem cukrowym, sporządzonym w 2 l wody. Po wystudzeniu dodać 1ml pektopolu, pożywkę i przygotowaną dwie doby wcześniej szczepionkę drożdży winiarskich. Balon zakryć korkiem z rurką fermentacyjną. Po kilkunastu dniach tj. po zakończeniu intensywnej fermentacji, miazgę odcedzić na lejku wyłożonym gazą, ilość płynu (około 1 l) uzupełnić wodą lub syropem cukrowym, w zależności od smaku, do pierwotnej objętości i ponownie poddać fermentacji. Po jej zakończeniu i wyklarowaniu się wina rozlać je do butelek i przechowywać w ciemnym miejscu.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright 2010 Przepisy na wino. All rights reserved.