Składniki wina z truskawek
- 8,5 kg dojrzałych truskawek
- 1,3 kg cukru
- 3 l wody
- 2-3 cytryny
- 1 ml pektopolu
- filiżanka mocnej herbaty
- pożywka dla drożdży (5 g)
- drożdże typu Tokay, Madera, uniwersalne
Przepis:
Umyte i odszypułkowane owoce lekko rozgnieść, wsypać do balonu lub pojemnika fermentacyjnego, dodać do nich sok i skórkę z cytryn (bez białego podskórza) oraz filiżankę naparzonej herbaty. Całość zalać gorącym syropem cukrowym, sporządzonym w 2 l wody. Po wystudzeniu dodać 1ml pektopolu, pożywkę i przygotowaną dwie doby wcześniej szczepionkę drożdży winiarskich. Balon zakryć korkiem z rurką fermentacyjną. Po kilkunastu dniach tj. po zakończeniu intensywnej fermentacji, miazgę odcedzić na lejku wyłożonym gazą, ilość płynu (około 1 l) uzupełnić wodą lub syropem cukrowym, w zależności od smaku, do pierwotnej objętości i ponownie poddać fermentacji. Po jej zakończeniu i wyklarowaniu się wina rozlać je do butelek i przechowywać w ciemnym miejscu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz