Sprzęt winiarski
Sprzęt winiarski nie jest szczególnie drogi, jednak warto go zacząć kompletować jeszcze przed sezonem, by rozłożyć ewentualne koszty w czasie oraz "dorobić się" kompletnego oprzyrządowania.
Do produkcji wina będzie potrzebne:
- Sito lub cedzak do mycia owoców.
- Naczynia do rozgniatania owoców, sokowirówka.
- Szklany balon lub butla o pojemności od 5 do 20 litrów. Balony (gąsiory) (najlepiej by były) osadzone w wiklinowych koszach, które ułatwiają ich transport oraz chronią przed stłuczeniem. Z butli szklanych, wąskich i wysokich łatwiej niz z balonów ściągać wino znad osadu.
- Dobrze dopasowane korki do butli i butelek.
- Rurka fermentacyjna - konieczna do przeprowadzenia fermentacji. Najlepsze sa szklane rurki.
- Gumowy wąż o długości ok. 2 m i średnicą około 1 cm, zakończony szklaną lub plastikową rurką.
- Pojemniki manipulacyjne do przelewania soków, wina, mieszania cukru itp. (Plastikowe wiaderka)
- Lejek plastikowy.
- Cylinder miarowy lub inna miarka z podziałką co 5 ml - ułatwia odmierzanie wody do moszczów.
- Pipeta z podziałką co 0,5 ml.
- Butelki z ciemnego szkła do przechowywania gotowego wina.
- Termometr laboratoryjny do mierzenia temperatury nastawów, win fermentujących itp.
- Alkoholomierz.
- Aerometr.
0 komentarze:
Prześlij komentarz