2010/10/15

Sprzęt i naczynia do wyrobu wina domowego

Przystępując do produkcji wina domowym sposobem należy zaopatrzyć się w następujący sprzęt, należy to zrobić dużo wcześniej nim zabierzemy się do wyrabiania wina, tak aby podczas właściwej produkcji nie zdarzyły się przykre niespodzianki w postaci braku odpowiedniego sprzętu lub niekompletnych czy potłuczonych naczyń.


Sprzęt winiarski


Sprzęt winiarski nie jest szczególnie drogi, jednak warto go zacząć kompletować jeszcze przed sezonem, by rozłożyć ewentualne koszty w czasie oraz "dorobić się" kompletnego oprzyrządowania.

Do produkcji wina będzie potrzebne:
  1. Sito lub cedzak do mycia owoców.
  2. Naczynia do rozgniatania owoców, sokowirówka.
  3. Szklany balon lub butla o pojemności od 5 do 20 litrów. Balony (gąsiory) (najlepiej by były) osadzone w wiklinowych koszach, które ułatwiają ich transport oraz chronią przed stłuczeniem. Z butli szklanych, wąskich i wysokich łatwiej niz z balonów ściągać wino znad osadu.
  4. Dobrze dopasowane korki do butli i butelek.
  5. Rurka fermentacyjna - konieczna do przeprowadzenia fermentacji. Najlepsze sa szklane rurki.


  1. Gumowy wąż o długości ok. 2 m i średnicą około 1 cm, zakończony szklaną lub plastikową rurką.
  2. Pojemniki manipulacyjne do przelewania soków, wina, mieszania cukru itp. (Plastikowe wiaderka)
  3. Lejek plastikowy.
  4. Cylinder miarowy lub inna miarka z podziałką co 5 ml - ułatwia odmierzanie wody do moszczów.
  5. Pipeta z podziałką co 0,5 ml.
  6. Butelki z ciemnego szkła do przechowywania gotowego wina.
  7. Termometr laboratoryjny do mierzenia temperatury nastawów, win fermentujących itp.
  8. Alkoholomierz.
  9. Aerometr.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Copyright 2010 Przepisy na wino. All rights reserved.