Wino musujące otrzymać można kilku sposobami:
A) Przed zakończeniem fermentacji moszcz zlewa siędo mocnych butelek, zakorkowanych dobrze, obwiązanych drutem lub z zamknięciem hermetycznym. Butelki odstawia się w chłodnym miejscu do góry dnem i po pewnym czasie drożdże osiadają w szyjce, a wino nasyca się dwutlenkiem węgla. Najtrudniejsza i wymagająca wprawy jest operacja usunięcia osadu drożdżowego z szyjki, co uskutecznia się przez otwarcie na chwilę korka nad innym naczyniem, do którego ciśnienie gazu wypycha część wina z osadem. Butelkę natychmiast odwraca się szyjką do góry i zamyka spowrotem. Wino z osadem można przefiltrować i używać, jako wino zwykłe.
C) Najprostszy sposób, dzięki któremu można z każdego wina zrobić wino musujące, jest nasycenie sztuczne gazem węglowym, jak przy wodzie sodowej.
[ z książki Praktyczna Bibjoteka Gospodarstwa Domowego Ludomira Mariackiego i Mieczysława Wissera]
3 komentarze:
Uwielbiam szampana i bardzo dziękuję za ten poradnik :). Sama podaję ten trunek przeważnie na specjalnych okazjach. Ostatnio kupiłam też na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow zestaw specjalnych kieliszków do szampana, z okazji zbliżającego się Sylwestra. Sylwester bez szampana wg mnie nie prawa się udać :). Trunek ten należy podawać wyłącznie w odpowiednim szkle.
Problemy z alkoholem zaczynają się niewinnie. Często sięgamy po 1-2 piwa co weekend, później w tygodniu aż robi się naprawdę spory problem gdy mamy tego piwa nie wypić. Wiem, bo jestem alkoholiczką... Gdyby nie terapia w https://detoxmed.pl/ pewnie źle bym skończyła.
Prześlij komentarz