Wino dzieli się według kilku wyróżników klasyfikacyjnych:
- Zawartość alkoholu
- lekkie (słabe) - do 10% alkoholu
- średniej mocy - 10-14% alkoholu
- mocne - 14-18% alkoholu
- wzmocnione - więcej niż 18% alkoholu
- Zawartość cukru
- wytrawne - do 1% cukru
- półwytrawne - 1-3% cukru
- półsłodkie - 3-6% cukru
- słodkie i bardzo słodkie - 6-16% cukru
- Barwy wina
- białe (od jasnożółtej i żółtej do brązowej)
- czerwone (od jasnoczerwonej do ciemnobordowej, także z odcieniami fioletu)
- różowe
- Sposobu konsumpcji
- o charakterze aperitifów, spożywane przed posiłkiem - wermuty, wina gorzkie, wina typu porto czy sherry
- stołowe, podawane do posiłków - głównie wytrawne i półsłodkie
- deserowe, spożywane po jedzeniu, do ciast, kawy i deseru - wina słodkie i mocne
- likierowe, spożywane jako deserowe - wina słodkie i bardzo mocne ekstraktywne, czyli tzw. ciężkie, a więc szczególnie pełne smaku
- Rodzaj i liczba składników
- jedno owocowe, uzyskiwane z jednego rodzaju świeżych owoców, np. wino jabłkowe, wiśniowe, porzeczkowe
- wieloowocowe (mieszane)
- z owoców suszonych
- z innych składników, np wino z ryżu
- Cechy specjalne
- musujące - z naturalnie wytworzonym CO2
- gazowane - sztucznie nasycone CO2
- ziołowe - zaprawiane ziołami i korzeniami
- lecznicze - pepsynowe itp.
Poza tym w wielu krajach rozróżnia się wina jakościowe - markowe lub o kontrolowanej nazwie pochodzenia oraz wina popularne - regionalne, tzw. bieżącej konsumpcji.
2 komentarze:
Ciekawy artykuł. Pozdrawiam
Fajnie to wszystko zostało tu opisane.
Prześlij komentarz